Inmiddels is het alweer ruim 4 jaar geleden dat ik mijn eigen kledingmerk, Miss Guilty, begon. Maar ik weet nog als de dag van gisteren dat het de eerste jaren zeker niet mee viel. Vooral omdat er toen online nog niet zoveel over te vinden was als nu, maar ook omdat de branche en het ondernemen nieuw was voor mij. Wat ik wel wist is dat ik een idee in mijn hoofd had dat ik niet meer los kon laten, ontwerpen die door mijn hoofd spookte en de drang om hier mijn leven van te maken.

Maar zelfs 4 jaar later merk ik nog steeds dat de fashion business behoorlijk gesloten is en informatie niet zomaar op het web te vinden is. Google is normaal mijn go-to maar niet als ik op zoek moet gaan naar leveranciers of groothandels. De eerste jaren heb ik alles zelf moeten uitvogelen en dat zou ik zeker anders hebben gedaan, als ik het over kon doen. Ik wilde het te snel, te graag en ik heb me er toen der tijd te weinig in verdiept, waardoor het moeilijk werd goede, betrouwbare leveranciers te vinden.

1. Dat je het niet alleen kan

Ik dacht dat ik het allemaal alleen kon doen, maar om echt succesvol te zijn heb je altijd iemand nodig waar je zo nu en dan mee kunt sparren en die jou ook op andere ideeen kan brengen waar je zelf misschien niet aan toe komt of niet aan hebt gedacht omdat je al zoveel ballen tegelijk hoog moet houden. Iedere succesvolle ondernemer heeft een dreamteam om zich heen en dan niet alleen medewerkers maar ook een goede adviseur of coach. Durf hulp te vragen en blijf investeren in jezelf en je bedrijf. De eerste jaren heb ik vooral hard gewerkt om mijn bedrijf op te zetten en pas toen ik tegen een muur begon te lopen ben ik gaan investeren in mezelf door met een business coach aan de slag te gaan op het gebied van ondernemerschap maar ook mindset. Achteraf had ik dit veel eerder moeten doen maar ja, dat is altijd achteraf.

2. Dat perfect niet altijd beter is

Ik wilde altijd het perfecte plaatje presenteren en anders niet, maar dat zag ik lang niet altijd terug in mijn sales. Er waren webshops met een veel minder representatieve website of social media die het veel beter deden. Ik heb inmiddels geleerd dat mooi niet altijd beter is. Mijn neiging om alles zo perfect mogelijk te willen maken heb ik dus echt af moeten leren. Mooi en goed converteren gaan nu eenmaal niet altijd hand in hand.

3. Dat er veel meer bij komt kijken

Bij een kledingmerk komt echt zoveel kijken, als ik dat vooraf had geweten dan had ik me eerst meer verdiept in de commerciële en marketing kant van dit vak. Ik wilde zo graag mijn kleding, mijn ontwerpen aan de man brengen dus lag mijn focus meer bij het ontwerpen en de productie. Maar toen de website klaar was, de social media geactiveerd en de kleding binnen begon het ondernemen pas echt. Ik heb alles nu door vallen en opstaan geleerd en uiteindelijk is het goed gekomen maar het runnen van een kledingmerk heeft echt een hele grote impact op je leven. Ik kom uit een ondernemende familie dus ik wist wel een beetje wat ik kon verwachten maar dat dit zoveel impact zou hebben dat had ik vooraf niet verwacht. Een plan is dus heel belangrijk.

4. Dat goede betrouwbare leveranciers moeilijk te vinden zijn

Dit was voor mij echt het meest lastige toen ik begon. Er is geen standaard lijstje waar je uit kunt kiezen en als je naar een concurrent belt dan geven zij je echt niet zomaar even de adressen van hun leveranciers. Logisch want daar hebben zij ook jaren over gedaan om goede contacten op te bouwen. Het valt nog steeds niet mee om een goede leverancier te vinden in de kledingindustrie, dat is echt wel even wat anders. Hoe ga je met je leveranciers om, hoe zorg je ervoor dat ze je serieus nemen en dat de samenwerking fijn verloopt? Dit is iets waar ik echt heel graag in geholpen had willen worden in die begin jaren want het had me veel stress en geld kunnen schelen.

5. Dat het nooit meer rustiger wordt

Ik had vanaf het begin af aan grootse plannen voor mijn kledinglijn. Ik wilde meteen wholesale gaan verkopen. Maar wat ik me niet realiseerde is dat ik dan 1,5 jaar van te voren zou moeten beginnen met ontwerpen, omdat je het ruim 1 jaar voordat het in de winkels ligt gaat presenteren aan retailers. Wat ik daarmee wil zeggen is, dat terwijl je de ene collectie verkoopt in je eigen winkel, je de volgende collectie aan het verkopen/presenteren bent aan retailers, en tegelijkertijd een collectie aan het ontwerpen bent. Het is dus niet zo dat je rust hebt tussen de collecties door, en als je ondertussen ook succes hebt en groeit wordt het alleen maar drukker. Be prepared!