We weten allemaal dat marketing essentieel is, maar hoe voorspel je een fashion trend en waarom is het monitoren van de markt waarin jij werkt zo belangrijk? Ik deel in dit artikel mijn fashion marketing tips om te zorgen dat jij on top of your game blijft!

Fashion Forecasting

Op de hoogte blijven van de veranderende fashion trends is essentieel in het opzetten van de marketing van je eigen kledinglijn. Denk daarbij aan ontwikkelingen in catwalk trends, street style (Pinterest is daar mega handig voor) en de markt in het algemeen. Maar het gaat niet alleen om het op de hoogte blijven van de huidige ontwikkelingen of het analyseren van trends uit het verleden. De truc is eigenlijk om te proberen te voorspellen wat de toekomstige fashion trends zijn. Designers beginnen ruim een jaar van te voren met het ontwikkelen van hun collecties en textiel fabrieken misschien zelfs twee jaar. Er komt dus ontzettend veel bij kijken voordat een kledingstuk klaar is voor verkoop en daarom is het ook zo belangrijk om research te doen. Retailers, designers en fabrikanten maken vaak gebruik van marktinformatie en trend forecasting bij belangrijke product en strategische beslissingen. Mocht je een ruim budget hebben, dan kun je dit ook uitbesteden naar een trend forecasting agency die onder andere marktinformatie, kleur, stof, print en graphische trends bij jou rapporteren. Maar in de meeste gevallen is het leuker en goedkoper om dit zelf te doen.

Bron Afbeeldingen:https://www.elle.com/fashion/trend-reports/g12205305/spring-fashion-trends-2018/

Market Trends

Het is altijd goed om te weten of de markt aan het groeien is, stilstaat of aan het samentrekken is. Als een markt bijvoorbeeld aan het groeien is dan is er een kans voor bestaande bedrijven in die markt om hun bedrijf te vergroten. Maar potentiële groei trekt natuurlijk ook nieuwkomers aan. Dit betekent dat je zelfs in goede tijden niet kan achterblijven. You have to stay on top of your game! Zelfs een recessie bied kansen, kijk maar naar de mega groei in e-commerce. Marktonderzoek en analyse zijn dus heel belangrijk om op in te spelen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld:

  • Het inschatten van de trends binnen jou markt
  • Het analyseren van de concurrent (sterktes en zwaktes)
  • Het analyseren van de consument en wat zij nodig hebben
  • Maar ook de samenstelling en omvang in kaart brengen van jou markt