In dit artikel bespreek ik 5 doelgerichte Instagram tips voor bedrijven om jouw profiel te verbeteren. Hoewel deze tips zich richten op Instagram voor zakelijk gebruik, kun je ze ook prima toepassen op jouw persoonlijke profiel zodat je ook die kan laten groeien.

 

Tip 1: Richt je bio goed in

De inrichting van jouw profiel overtuigt mensen en moet direct vertellen waar jouw Instagram over gaat. Hiervoor heb ik een aantal quick wins op een rij gezet die voor iedereen van toepassing zijn:

 

  • Neem in je omschrijving op wat je precies doet; of je pagina nu over fashion insop gaat of dat je een webwinkel hebt. Laat het direct weten met een korte pay-off. Een goed voorbeeld is het volgende:

“VIDA+JUNE Studio. Fashion Inspired by Motherhood”

  • Voeg jouw website toe zodat er direct naar jouw producten of diensten gekeken kan worden.
  • Heb je een vaste locatie? Voeg deze dan toe zodat jouw pagina ontdekt kan worden wanneer mensen op een bepaalde plaats zoeken.
  • Gebruik je Instagram zakelijk? Schakel over naar een bedrijfsprofiel. Zo heb je inzicht in welke berichten goed presteren, wanneer jouw volgers online zijn en advertentieprestaties. Daarnaast is het mogelijk om een ‘contact’ knop aan je profiel toe te voegen waar je een routebeschrijving, telefoonnummer en e-mail aan kan koppelen. Zo weten mensen op Instagram jouw bedrijf te vinden en hoe ze contact met je op kunnen nemen.

Tip 2: Gebruik foto’s van goede kwaliteit

Instagram is en blijft een fotoplatform vanuit zijn oorsprong, ook al wordt het steeds zakelijker. Een goede foto posten is dan ook één van de redenen dat je meer likes, volgers en exposure krijgt op dit platform.

 

Maak gebruik van mooie scherpe afbeeldingen, of je ze nu zelf vormgeeft met Photoshop of zelf fotografeert. Gebruik je Instagram als bedrijf? Zorg dat je zakelijke afbeeldingen afwisselt met de vrijdagmiddagborrel, jullie gezamenlijke lunch of andere ontwikkelingen die een kijkje achter de schermen geven. Hierdoor kom je benaderbaar over en kunnen volgers zich beter inleven en verplaatsen in de bedrijfscultuur.

 

Probeer daarnaast ook consistent te zijn met de bewerking van je beelden. Gebruik je graag een filter? Zord dan dat je deze bij elke afbeelding toepast om een mooie en rustigere feed te creëren. Dit kun je als influencer bijvoorbeeld ook doen door naar de kleuroverloop en pose te kijken.

Tip 3: Word een actieve Instagrammer

Misschien wel één van de belangrijkste Instagram tips voor zowel bedrijven als privé: wees actief. Jouw activiteit bepaalt veel voor de vindbaarheid van jouw Instagram-pagina, jouw positie in het algoritme en de betrokkenheid van je volgers. Het doel van je Instagram en wat voor soort account je hebt beïnvloeden natuurlijk ook hoe vaak je gaat posten. Probeer in ieder geval iedere 3x per week te posten zodat jouw Instagram feed altijd relevant is en nieuwe bezoekers zien dat je Instagram of bedrijf leeft.

Instagram posts automatisch posten

Om het jezelf makkelijk te maken, zou je jouw Instagram posts voor een periode kunnen inplannen en automatisch laten posten. Op deze manier heb je daar geen omkijken meer naar en kan je je focussen op spontane berichten en stories.

Ik gebruik voor het automatisch posten van mijn posts de app Preppr. Je foto wordt dus automatisch op de geplande tijd op Instagram geplaatst, zonder push notificatie! Daarnaast kun je ook de eerste comment, locatie en hashtags toevoegen EN kun je zien of het beeld mooi in je feed past of dat je eventueel posts wil schuiven voor de perfecte grid.

Stories

Naast dat je actief bent op je Instagram feed is het ook belangrijk om gebruik te maken van de Stories functie. Met deze functie sta je direct bovenaan de feed van jouw volgers en er is geen betere positie dan deze toppositie. Zorg dat je jouw Stories goed vormgeeft met de functies die Instagram jou biedt en maak highlights bovenaan je pagina zodat je bepaalde stories kunt bewaren. Denk aan categoriseren zoals een bepaalde collectie, sale, behind the scenes etc.

Wist je dat de Stories ook op de Explore-pagina weergegeven kunnen worden en dat hier meer dan 100 miljoen mensen per dag naar kijken? Instagram Stories voor zakelijk gebruik zijn dus zeker de moeite waard. Laat je volgers zien waar je dagelijks mee bezig bent, zoals bijvoorbeeld nieuwe stock, bestellingen die worden ingepakt, outfit inspiratie of nieuwe ontwerpen waar je graag een mening over zou willen. Zorg ook in Stories voor interactie. Laat een collega vloggen, doe een 24uurs-aanbieding die ge-screenshot kan worden of laat het nieuwe kantoor zien. Dit zijn slechts enkele ideeën voor jouw bedrijf. Het belangrijkste is dat je Stories aansluiten bij jouw identiteit en de interesses van je volgers.

Tip 4: Wees betrokken bij je volgers

Of je Instagram nu zakelijk of persoonlijk gebruikt, betrokkenheid bij je volgers is altijd belangrijk. Dit heeft veel voordelen; naast dat je een community opbouwt zullen je volgers ook vaker naar jouw pagina kijken. Hierdoor zien hun volgers jouw reactie in hun overzicht en bereik je nieuwe mensen.

 

Instagram tips voor meer engagement:

Reageer op elke comment onder je posts
Reageer op de foto’s van je volgers
Bedank volgers die jou product taggen in hun post met een like of comment
Volg relevante accounts en reageer op hun posts

Instagram tip 5: #Hashtags

Maak gebruik van hashtags. Met hashtags kan je je doelgroep beter bereiken en presteert jouw afbeelding beter – veel beter. Voeg de hashtags nooit toe aan je caption, maar reageer onder je eigen afbeelding. Zo ziet niemand direct de hashtags en dit staat een stuk mooier.

Welke hashtags moet ik gebruiken?

Dit is per bedrijf of persoon verschillend. Naast dat je een eigen hashtag claimt (zoals je bedrijfsnaam of een slogan) moet je de andere hashtags afstemmen op de foto die je gaat posten. Denk na over wie je wilt dat jou post zien:

  • Claim je eigen hashtag en maak hier altijd gebruik van
  • Plaats je hashtags in een losse reactie onder jouw foto
  • Stem je hashtags af op de foto die je gaat plaatsen
  • Probeer een combinatie te maken van hashtags die veel en weinig verkeer hebben
  • Voeg nooit meer dan 5 hashtags per foto toe